Cultuursensitief werken

Training

“Snappen wij elkaar wel?”

Wat voor de een vanzelfsprekend is, hoeft voor de ander 
helemaal niet zo gewoon te zijn.

“Snappen wij elkaar wel?”

Wat voor de een vanzelfsprekend is, hoeft voor de ander 
helemaal niet zo gewoon te zijn.


Cultuursensitief werken


Iedereen die werkt in een organisatie, kan over interculturele verschillen en de issues die dat oplevert, meepraten. We hebben steeds vaker te maken met cliënten met een andere culturele achtergrond dan de westerse. Wat voor de een vanzelfsprekend is, is voor de ander helemaal niet zo gewoon. Onvoldoende besef van elkaars culturele achtergrond kan leiden tot misverstanden, irritaties, frustratie en zelfs conflicten.

Kennis van onderlinge relaties tussen individualistische en collectivistische culturen, een systeem van andere normen, waarden en leefregels, is een must om elkaar te begrijpen. Het vraagt een attitudeverandering en andere vaardigheden in de communicatie. De training interculturele communicatie helpt u hierbij.

Geregeld voelt de westers georiënteerde professional zich machteloos en worden soms goed bedoelde initiatieven ondernomen die juist averechts uitpakken.

Wat voor de een vanzelfsprekend is, is voor de ander helemaal niet zo gewoon. En zonder het te willen, praten we langs elkaar heen.

Omgaan met mensen met diverse culturele achtergronden vraagt een attitudeverandering en andere vaardigheden in de communicatie.

Loopt u in uw organisatie tegen interculturele vraagstukken aan?

Duur van de training

De training kan in verschillende tijdsduren (1/2 dag, 1 dag, 2 dagen etc.) worden afgenomen, waarbij de inhoud van het programma wordt afgestemd aan de duur van de training. Er is geen studiebelasting vooraf.

Doelgroep

De training is bedoeld voor iedereen die met cliënten met een andere culturele achtergrond werkt, zijn interculturele communicatie wil verbeteren en efficiënter wil samenwerken met cliënten.  De training is zowel geschikt voor profit als non-profit organisaties.

Startniveau

Deelnemers aan deze training hebben minimaal een MBO+, HBO of academisch werk- en denkniveau.

Opleidingsniveau

HBO of academisch werk- en denkniveau.

Certificering

De deelnemers ontvangen na afloop een certificaat van deelname.

ECS biedt u op de terreinen waarin zij trainingen verzorgd ook coaching en advies.

Training Cultuursensitief werken.

Inhoud

De deelnemer leert de verschillen in gedrag binnen diverse culturen te herkennen en hier adequaat mee om te gaan. Doel van de training is het verbeteren van de dienstverlening aan cliënten met een andere culturele achtergrond. Bovendien krijgt men beter zicht op zijn persoonlijk handelen in relatie tot die cliënten en de omgeving of het systeem waar zij deel van uitmaken, zodat de deelnemer zijn eigen handelen in een breder perspectief kunt plaatsen. In de training wordt u op een uitdagende manier aan de hand van casussen gestimuleerd om stil te staan bij uw eigen visie en houding. Leren door te doen staat centraal, wat er voor zorgt dat u in staat bent om cultuursensitief te werken.

Leeruitkomsten

Kennis – U heeft inzicht in:

 • de belangrijkste centrale waarden en gedragscodes binnen diverse culturen en de toegevoegde waarde die deze genereren;
 • verbaal versus non-verbaal gedrag;

Houding – U bent zich bewust:

 • van uw eigen culturele voorkeuren en de gevolgen daarvan;
 • van een basishouding die contact bevordert;
 • van de valkuilen bij interculturele communicatie.

Vaardigheden – U kunt:

 • overeenkomsten en verschillen herkennen in cultureel gedrag;
 • voordeel halen uit culturele verschillen en de toegevoegde waarde die deze genereren, waardoor de aansluiting bij de cliënt veel makkelijker zal verlopen;
 • met meer vertrouwen werken in een multiculturele omgeving.

ECS- deskundigen

ECS is in staat deelnemers een unieke ervaring te bieden tijdens de trainingen. De ECS- deskundigen kunnen op veel manieren hun toegevoegde waarde laten zien:

 • Ervaringsdeskundigen (een gezicht geven rondom het verhaal van Eergerelateerd geweld);
 • Acteurs ( zorggesprekken oefenen, casussen in beeld brengen etc.)
 • Theoloog Islam (radicalisering en de-radicalisering)


Heeft u nog vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden?
Stuur ons gerust een whatsapp berichtbel ons of vul onderstaand formulier in.