Wij kunnen je helpen bij
Huwelijksdwang

Iemand dwingen om te trouwen noemen we in Nederland huwelijksdwang. Bij huwelijksdwang dwingen bijvoorbeeld je ouders, familie of de gemeenschap je tot een huwelijk. Ze houden dan geen rekening met jouw protest en zetten hun besluit tot een huwelijk door.


Het kan zijn dat je geen vrije partnerkeuze hebt of dat je voor een bepaalde leeftijd of na je school moet trouwen. De druk die uitgeoefend wordt kan subtiel maar ook zeer dwingend zijn. Dreigen, intimideren en moreel chanteren zijn allemaal vormen van dwang. Ben je het er niet mee eens? Vaak wordt er geen ‘nee’ als antwoord geaccepteerd. Het gevolg kan zijn dat je contact met je ouders of andere familieleden verslechteren.


In Nederland mag je altijd zelf je eigen keuzes maken. Dat is je recht. Dus ook met wie je gaat trouwen. Iemand dwingen te trouwen is wettelijk niet toegestaan en strafbaar. Naast de wet is het ook vanuit de vele religies niet toegestaan om iemand te dwingen te trouwen.

WEG
HIER

Hulp
inschakelen

Weet dat je niet de enige bent en dat je er niet alleen voor hoeft te staan. Er zijn allerlei hulplijnen die je kunt inschakelen. Wij vanuit ECS begeleiden je graag bij dit proces. Zodat we samen kunnen voorkomen dat je tegen je zin in moet trouwen met iemand. Maar dat je ook de contacten met je ouders en familie blijft behouden. Vanuit onze cultuur sensitieve benadering gaan we samen met jou op zoek naar de juiste oplossing.

NEEM BIJ

LEVENSBEDREIGENDE SITUATIES

ALTIJD CONTACT OP MET

HET ALARMNUMMER 112